Czarnuszka
Kolejna receptura na wzmocnienie odporności pochodzi ze strony dr Różańskiego:
Z mielonych nasion można sporządzać wyciąg alkoholowy ciemnej barwy,
ponadto ziołomiód immunostymulujący (1 łyżeczka nasion mielonych na 1
łyżke miodu i 1 łyżeczkę wódki lub wina, wymieszać, zażywać 1 raz
dziennie po 1 łyżce)). Generalnie olej czarnuszkowy nie pozbawiony olejku eterycznego jest
środkiem przeciwnowotworowym, przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym i
pierwotniakobójczym. Stymuluje układ odpornościowy, hamuje rozwój
drożdżaków. Zwiększa produkcję żółci. Aktywuje procesy odnowy i
odtruwania organizmu. Dostarcza witaminę E i F. Działa
przeciwpasożytniczo i antytrądzikowo. Wspomaga leczenie łuszczycy.
Zwiększa odporność na infekcje. Poprawia stan włosów i paznokci. W celu
uzyskania nalewki wzmacniającej i immunostymulującej należy zmielone
nasiona zalać gorącym alkoholem 40-50%, pozostawić na kilka tygodni, po
czym przefiltrować. Zażywać 1 raz dziennie po 1 łyżce przez 2 tygodnie,
najlepiej z miodem. W razie grzybic układowych, infekcji bakteryjnych i
dużego spadku odporności równocześnie z propolisem lub aloesem. Po
miesiącu przerwy leczenie wznowić zażywając 1 łyżeczkę nalewki przez
kolejne dwa tygodnie-trzy tygodnie 1 raz dziennie. Olej czarnuszkowy
zażywać 1-2 razy dziennie po 1 łyżce lub łyżeczce, na czczo jako środek
odtruwający, przecipasożytniczy i immunostymulujący, po jedzeniu jako
środek przeciwtrądzikowy i wzmacniający.