23.09.2014

Lecznicze właściwości i zastosowanie winobluszczu.

Już od września można podziwiać przepięknie przebarwiające się liście winobluszczu. 
Oprócz klonów chyba żadna roślina nie ma jesienią liści w tak głębokiej czerwieni. 
Jest to przepiękny element dekoracyjny jesiennego krajobrazu, który często jest jesienią ponury, zwłaszcza w pochmurne, deszczowe dni.

Jakie było moje zdziwienie, gdy przegladałam mój ulubiony blog dr-a Różańskiego i natknęłam się na informacje o leczniczych właściwościach tego pnącza.




Winobluszcz pięciolistkowyPrthenocissus quinquefolia (L.) Planchon
Roślina ta zawiera kwasy organiczne, flawonoidy, np. kwercetynę. 
Kora, pędy i ziele są cennym surowcem leczniczym.
Działanie: przeciwzapalnie, ściągająco, antyseptycznie, ochronnie na miąższ wątroby, żółciopędnie, przeciwkrwotocznie. 
Obniża ciśnienie krwi i stymuluje układ odpornościowy. 
Zapobiega procesom nowotworowym, co jest uzasadnione w składzie chemicznym rośliny. 

Najlepiej działają wyciągi na winie, etanolu, mniej aktywne są wyciągi wodne, choć na jelita i żołądek z obrzękiem, wysiękiem, porażone bakteriami i drożdżakami dr Różański poleca odwar z winobluszczu.

Dr Różański w swojej praktyce stosuje wyciągi na etanolu 40-50% i winie wytrawnym w proporcji 1:5 (1 część świeżego lub suchego surowca na 5 części ciepłego alkoholu, o temp. ok. 30-40 stopni C) – doustnie 1 kieliszek wyciągu na winie 1 raz dziennie przy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobie wieńcowej, jako środek ochronny na naczynia (venoprotekcyjny); lub 10-15 ml wyciągu na etanolu 1-2 razy dziennie.


Odwar – Decoctum
1 łyżka suchego lub 2 łyżki świeżego surowca zalać 1 szklanką wody, gotować 20 minut, odstawić pod przykryciem na 30 minut, przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100 ml jako środek ochronny na wątrobę, nerki, trzustkę, przeciwzapalny, przy nieżytach przewodu pokarmowego i nowotworach. Ponadto zewnętrznie do okładów na skórę przy owrzodzeniach, pokrzywce, sączących ranach. Kuracje prowadzić przez miesiąc i powtarzać co kwartał. 
 
Pędy zdrewniałe pozyskuje się od jesieńi do wiosny.
Z kolei termin zbierania liści i pędów niezdrewniałych: podczas kwitnienia, potem jesienią, gdy liście czerwienieją. 


 
Owoce nadają się do robienia win, ale ich zbiór jest pracochłonny
Fermentuje się je razem z pestkami po zgnieceniu.

źródłó: http://rozanski.li/?s=winobluszcz&submit.x=0&submit.y=0

3 komentarze:

  1. Dzięki za rady i wskazówki. Dwa literki czerwonego wytrawnego przegryza właśnie zdjęte z płota sąsiada śliczne czerwone listki, uprzednio przepuszczone przez maszynkę do mięsa. Nie przypuszczałem, że liście po zmieleniu puszczą tak intensywnie czerwony sok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak smakuje, reakcje organizmu itd. :)

      Usuń
  2. Ja właśnie obskubałam gałązki z owoców i mam zamiar zalać je winem :)

    OdpowiedzUsuń