26.09.2014

Trawa cytrynowa - właściwości lecznicze i kulinarne zastosowanie.

Trawa cytrynowa to doskonała alternatywa dla osób które lubią orzeźwiający aromat cytryny i jednocześnie nie toleruje kwaśnego smaku.



Trawa cytrynowa to nie tylko aromatyczna przyprawa do zup, sałatek, marynat, mięs, deserów i napoi. 

Jak większość roślin trawa cytrynowa ma właściwości lecznicze

Działa przeciwdepresyjnie, pobudza krążenie i trawienie przez co działa rozgrzewająco. W razie gorączki napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Wpływa także korzystnie na koncentracje i pamięć.

Olejek z trawy cytrynowej jest szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym.

Najbardziej aromatyczna jest świeża trawa cytrynowa, którą przed użyciem należy roztłuc i pociąć w drobne kawałeczki aby uzyskać jak najwięcej aromatu.

W trakcie gotowania trawa oddaje do potrawy swój cytrynowy aromat. Przed podaniem źdźbła należy usunąć bo są włókniste i twarde.


Uprawa i wykorzystanie trawy cytrynowej.

Choć coraz bardziej popularna to jednak nie spotyka jej się na wszystkich półkach sklepowych. 

Rok temu postanowiłam zrobić eksperyment i posiać własną trawę cytrynową
Nasionka dość szybko i licznie wykiełkowały. Niestety spora część była bardzo delikatna i zginęła, bo nie odsłoniłam w porę folii i młode siewki zginęły z powodu zbyt wysokiej temperatury.

Pozostałe siewki bardzo szybko rosły i kiedy na dworze nie było już ryzyka przymrozków wysadziłam je do ogrodu.
Już w połowie lata pierwsze źdźbla miały po kilkadziesiat centymetrów, wtedy robiłam sobie pierwsze herbatki z własnej trawy cytrynowej.
Oczywiscie miałam ochotę aby spróbować zgrubiałej części rośliny, ale była jeszcze dość mała i najwyżej wyszłaby 1 potrawa.
Przesadziłam więc trawę do doniczki i na zimę przeniosałm do mieszkania.

Wiosną, w połowie maja trwaka cytrynowa wróciła do ogrodu. Połowa została w doniczce, bo nie byłam pewna, czy w gruncie nie zostanie zaatakowana przez jakieś szkodniki, lub wyschnie.



Obie kępki rosły dość szybko. Jednak ta z gruntu była o połowę większa.
Całe lato mogłam sobie podskubywać trawkę do naparów a na zimę zrobiłam moje pierwsze, wcale nie małe, cytrynowe sianokosy.



Oczywiście znowu obcięte kępy przesadziłam do doniczki i przechowam do nastepnej wiosny.





Trawa cytrynowa w kuchni


Nie mam wielkiego doświadczenia w potrawach z użyciem trawy cytrynowej, ale ryż na mleku z jabłkami i cynamonem nabrał innego wyrazu.

Myślę że, zaczynając przygodę z trawą cytrynową w kuchni może ona być dodatkiem do każdej zupy mlecznej. Taka odrobina egzotyki przypadnie każdemu do gustu.

Ryż na mleku z trawą cytrynową i jabłkami

Ryż należy ugotować na mleku z dodatakiem utłuczonej trawy cytrynowej, można dodać miodu lub cukru wg uznania.
Na 1 szkl. przepłukanego ryżu dajemy 3 szklanki mleka.



Przed podaniem wyjąć trawę i nałożyć ryż na przemian z jabłkami (surowe lub smażone). Posypać cynamonem, kardamonem lub innymi ulubionymi przyprawami.



Napar z trawy cytrynowej

Natomiast najprostrzy napar cytrynowy zrobimy zalewając pociętą trawę cytrynową (1 łyżkę) wrzątkiem(200 ml). 
Parzymy pod przykryciem ok. 20 min.


  
Nalewka z trawy cytrynowej

Trawę wrzucić do dzbanka miksującego, lub pojemnika, do którego włożymy blender.



dolewamy alkohol i miksujemy


Teraz wystarczy przelać do butelki, odstawić na 14 dni, po tym czasie dosłodzić, lub zostawić w wersji wytrawnej. 
Przecedzić i gotowe :)








4 komentarze:

  1. Czyli trawa cytrynowa nie jest trudna w uprawie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ku mojemu zaskoczeniu okazało się że rośnie sama i to w szalonym tempie :) Jedyny warunek to schować przed mrozem i dawać pić :). Od stycznia zaczyna już rosnąć w mieszkaniu :)

      Usuń
    2. Będę sadzić w styczniu :D
      Mam nadzieję, że z trawą cytrynową mi wyjdzie lepiej niż z bawełną

      Usuń
    3. Życzę powodzenia, warto !

      Usuń