Bazylia
pospolita
- Ocinum basilicum
Bazylia
jest to roślina jednoroczna dorastająca do 50 cm wysokości.
Całe
ziele charakteryzuje się balsamiczno – żywicznym aromatem.
Zarówno na świeżo jak i po wysuszeniu.
Amatorzy
pomidorów chętnie sięgają po jej aromatyczne listki wraz z
czosnkiem i cebulą.
Bazylia
komponuje się świetnie nie tylko z pomidorami, jajkami, mięsem,
roślinami strączkowymi. Obok majeranku i rozmarynu to jedna z
najpopularniejszych przypraw południowej Europy.
Aromatyzuje
się nią oleje, masła, twarożki, likiery, nalewki i wina oraz
octy.
Połączenie
bazylii z bobem, grochem lub fasolą sprawi, że tak przyprawione
potrawy nie będą wywoływały dolegliwości żołądkowych.
Jeżeli
dodam jeszcze do tego informacje, że bazylia jest stosowana również
przez fitoterapeutów ze względu na jej działanie: pobudzające
wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego, jelitowego i
żółci, ponadto wiatropędne, odkażające, wykrztuśne,
przeciwzapalne, napotne, mlekopędne to chyba nie ma już wśród
czytelników osoby, która nie będzie miała ochoty na sadzonkę
bazylii w swoim ogródku lub na parapecie kuchennym.
Większość
bazylii z mojego ogródka jest wykorzystywane do pesto
wg przepisu ze
tej strony:
PESTO
1/4
szklanki oliwy
2 łyżki orzeszków piniowych
szklanka świeżych
listków bazylii
2 średnie ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli
1/4
szklanki startego parmezanu
1 i 1/4 startego ususzonego cheddara
Na łyżce oliwy
zrumienić na złoto orzeszki piniowe i osączyć je na papierowym
ręczniku. Zmiksować je następnie z czosnkiem, bazylią, solą i
resztą oliwy. Na koniec dodać, mieszając łyżką, sery. Pesto
można dodawać do makaronów, gotowanych ryb, warzyw oraz do
omletów.
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 3200 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.
Serdecznie zapraszamy! :-)
To pesto wygląda jak... kupa :D.
OdpowiedzUsuńNo niestety tak pesto wygląda :( Starałam się zrobić mu jakieś ładne zdj i za każdym razem tak samo... Ale zapewniam ze smakuje zupełnie inaczej niz wygląda :)
Usuń