Sok z mniszka lekarskiego działa ogólnie wzmacniająco, uodparniająco i odtruwająco.
Profesor Ożarowski poleca zebrane wiosną młode liście mniszka lub całe rośliny
dokładnie umyć, oczyścić z przekwitłych kwiatów i suchych liści
w osuszeniu pomogłam sobie wirówką do sałaty
mielenie przy pomocy elektrycznej maszynki do mielenia
zmielony mniszek lekarski
po odciśnięciu wyszło dokładnie 900 ml soku i miazga, która może być przechowywana w lodówce ok 5 dni i użyta m.in.do naparów
następnie dodać 180 ml spirytusu (proporcja 5:1) i rozlać do ciemnych butelek, przechowywać w lodówce
Profesor zaleca zażywać zaczynając od 1 łyżeczki soku / dobę przez 10 dni (zmieszane z wodą lub sokiem)
zwiększyć stopniowo do 4 łyżeczek i w końcu pić 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Dodaję wraz z pokrzywą do zielonych szejków :)
OdpowiedzUsuńI tak trzymać !
UsuńA może poprzestać na sałatkach chyba tez zdrowe?
OdpowiedzUsuńSałatki jak najbardziej zdrowe i polecane.Przetwory jednak pozwalają zachować cudowne wartości roślin na dłużej, kiedy zbiór jest już niemożliwy. Taka forma też dobra dla zapracowanych lub podróżujących ;).Póki co korzystajmy z bogactwa natury pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuń