29.04.2015

Szampan z kwiatów gruszy.

Z szampanem z kwiatów spotkałam się po raz pierwszy rok temu na blogu Herbiness.

Inez podała przepis na szampan z kwiatów bzu czarnego klik.
Przepis nieskomplikowany a efekt był lepszy niż sie spodziewałam.

Zapasy bardzo szybko się skończyły a ja nie mogłam się doczekać kwiatów bzu.
Jak co roku grusza kwitnie bardzo obficie a jej kwiaty są wyjątkowo aromatyczne i smaczne :).

Kwiatów bzu dzikiego tymczasem nie widać.

Pomyślałam: "zrobię szampan z kwiatów gruszy".



Nazrywałam kwiatów, poobcinałam ogonki i listki. Trwało to kilka minut.





Przegotowaną zimną wodę osłodziłam jak słodzi się kompot czy herbatę, do smaku. Wrzuciłam też wcześniej przygotowane kwiaty i na koniec kilka plasterków cytryny.

Kwiatów w stosunku do wody było jak 1:3 lub nawet 1:4 - objętościowo.
Czyli na miseczkę kwiatków dajemy 3 lub 4 miseczki wody.

Dolałam jeszcze kilka łyżek octu jabłkowego z poprzedniego roku. Ocet zawiera gotowe bakterie i drożdże do rozpoczęcia i przyśpieszenia fermentacji.



Odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
W zależności od jakości octu i temperatury otoczenia zachodzi fermentacja.

Obserwujemy nastaw. W momencie kiedy pojawi się piana a nasz szampan po przemieszaniu wyraźnie musuje to jest ta chwila kiedy należy go przecedzić.

W tym momencie możemy dosłodzić szampan w zależności od gustu.
Przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce.



Jest to napój uzyskany poprzez fermentację dlatego moze zawierać alkochol. Dzieci, kobiety w ciąży oraz kierowcy muszą zachować ostrożność w używaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz