Liście melisy zawierają olejek eteryczny – Oleum Melissae, wit.C - ok. 100 mg/100 g, garbniki , śluzy, gorycze, flawonoidy i sole mineralne.
Należy jednak pamiętać, że te dobroczynne składniki ukryte są w maleńkich igiełkach.
Jeżeli podczas suszenia, krojenia, mielenia te igiełki zostaną obłamane i powirują z dala od surowca wtedy taka melisa pozbawiona jest działań leczniczych.
Dlatego też często melisa niesłusznie oceniana jest jako zioło, które "nie działa".
Złej jakości surowiec nie przyniesie oczekiwanych rezultatów.
Dlatego ważna jest jakość surowca.
Wszyscy znają uspokajające i nasenne działanie melisy ale to tylko początek historii jaka będzie opowiedziana o niezwykłych właściwościach melisy na 1000 roślin leczniczych.
Melisa
choć ma listki bardzo podobne do pokrzywy to wyróżnia się
przepięknym cytrynowym zapachem i nie sposób jej pomylić.
Melisa
nie tylko ma cytrynowy zapach ale i smak, dlatego bardzo często
znajduje zastosowanie kulinarne.
Znane
i cenione są także nalewki z melisy a niektórzy pszczelarze nowe
ule nacierają listkami melisy co ma zapewnić chętne zamieszkanie
przez rój.
Melisa
świetnie komponuje się z owocami oraz w sałatkach nadając im
cytrynowy posmak.
Z
powodzeniem zastępuje trawę cytrynową.
Zachęcam
do dodawania listków melisy do koktajli truskawkowych.
A połączenie jeszcze z przyprawami daje zaskakujący efekt.
kardamon |
Ci którzy będą na spotkaniu sympatyków ziół pod Krakowem 20 czerwca 2014 r.
Będą mogli spróbować takiego dżemu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz