15.06.2014

Melisa lekarska ziółko nie tylko na uspokojenie.

Melisa (Melissa)
Liście melisy zawierają olejek eteryczny – Oleum Melissae, wit.C - ok. 100 mg/100 g, garbniki , śluzy, gorycze, flawonoidy i sole mineralne.




Należy jednak pamiętać, że te dobroczynne składniki ukryte są w maleńkich igiełkach. 
Jeżeli podczas suszenia, krojenia, mielenia te igiełki zostaną obłamane i powirują z dala od surowca wtedy taka melisa pozbawiona jest działań leczniczych.
Dlatego też często melisa niesłusznie oceniana jest jako zioło, które "nie działa".
Złej jakości surowiec nie przyniesie oczekiwanych rezultatów.
Dlatego ważna jest jakość surowca.

Wszyscy znają uspokajające i nasenne działanie melisy ale to tylko początek historii jaka będzie opowiedziana o niezwykłych właściwościach melisy na 1000 roślin leczniczych.




Melisa choć ma listki bardzo podobne do pokrzywy to wyróżnia się przepięknym cytrynowym zapachem i nie sposób jej pomylić.

Melisa nie tylko ma cytrynowy zapach ale i smak, dlatego bardzo często znajduje zastosowanie kulinarne.



Znane i cenione są także nalewki z melisy a niektórzy pszczelarze nowe ule nacierają listkami melisy co ma zapewnić chętne zamieszkanie przez rój.

Melisa świetnie komponuje się z owocami oraz w sałatkach nadając im cytrynowy posmak.
Z powodzeniem zastępuje trawę cytrynową.




Zachęcam do dodawania listków melisy do koktajli truskawkowych.



Melisa może być także ciekawym dodatkiem do dżemów owocowych.
liść melisy z widocznymi "igiełkami"


A połączenie jeszcze z przyprawami daje zaskakujący efekt.

kardamon


Ci którzy będą na spotkaniu sympatyków ziół pod Krakowem 20 czerwca 2014 r.
Będą mogli spróbować takiego dżemu :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz