5.04.2014

Dzika sałatka z pełnowartościowych roślin dziko rosnących powszechnie uznawanych za chwasty - podagrycznik.

Podagrycznik to chwast zasługujący na medal.



Podagrycznik to roślina, która jest zmorą ogrodników, tępiona na wszelkie możliwe sposoby.
Jej młode listki wychodzą z ziemi wczesną wiosną. Kiedy przychodzi czas prac ogrodowych swoimi liśćmi wypełnia zarośniętą przestrzeń pomimo kopania, koszenia i plewienia.
Przez ogrodników jest niepożądany i niechciany.

Bardzo to przykre z punktu widzenia roślinki, która jest tak bardzo wartościowa. Rośnie bez nakładu pracy, plewienia, nawożenia, bez oprysków. Dba sama o siebie o swoje przetrwanie a jak się okazuje jest także wartościowa dla swoich oprawców ogrodników gdyby tylko zechcieli po nią sięgać.

Karczują podagrycznik aby posiać w swoim ogródku m.in. sałatę.
Ale czy to nie paradoks biorąc pod uwagę fakt, że podagrycznik ma kilkanaście razy więcej witamin od wspomnianej sałaty, dwa razy więcej od jarmużu czy cytryny.

Obszerny i szczegółowy artykuł o podagryczniku znajduje się pod adresem: KLIK
poniżej mały fragment:

Podagrycznik pospolity jest rośliną, której potencjał leczniczy jest duży, ze względu na wspomniane działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz właściwości przeciwnowotworowe. 


 Smak podagrycznika jest delikatny z lekką goryczką o zapachu naci marchewki, może być wspaniałą bazą do każdej sałatki lub podawany solo. Doskonały także przyrządzany podobnie do szpinaku, jako dodatek do zupy. W Rosji jest kiszony jak nasza kapusta

Ja zrobiłam sałatkę podagrycznikowo - czosnkową (liście czosnku niedźwiedziego - niesamowicie wartościowa roślina łatwa w uprawie ale o niej innym razem, Wy możecie już teraz szukać informacji bo warto!)

Kilka garści liści podagrycznika + liście mniszka + pokrzywa + miodunka + co tam jeszcze znajdziecie ...


pęczek liści czosnku niedźwiedziego


pokroić (najlepiej nożem ceramicznym dla zachowania wszystkich witamin)


to samo z podagrycznikiem


doprawiamy do smaku jak każdą sałatkę
u mnie to jest jogurt + sól ziołowa


SMACZNEGO !!!

Zapraszam też o wysłuchaniu podcastu na temat podagrycznika:









2 komentarze:

  1. u mnie dzisiaj podobne towarzystwo, aczkolwiek w kotletach jaglanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podagrycznik jest bardzo wdzięczny, można do woli kombinować :) Fajnie, że coraz wiecej go zjada a nie wyrzuca :)

    OdpowiedzUsuń