źródło: Wikipedia |
Jej dziko rosnąca forma pochodzi z Grecji i Azji.
Znana była już w starożytnym Egipcie jako warzywo i ziele podawane jako lek w postaci naparów.
Portulaka warzywna jest bogatym źródłem antyoksydantów, omega3 , witamin A i C oraz wapnia, żelaza, sodu, potasu i magnezu.
portulaka warzywna |
W Europie święci triumfy w kuchni kreteńskiej.
Jest mało wymagająca w uprawie, a pierwsze zbiory uzyskuje się już po miesiącu.
Nasiona można wysiewać wprost do gruntu lub do pojemników od maja do końca lipca.
portulaka warzywna |
Można obrywać same listki lub z całymi łodygami, najlepiej tuż przed kwitnieniem.
Są bardzo soczyste orzeźwiające w smaku, lekko kwaskowe.
Pączki kwiatowe są stosowane jako zamiennik kaparów.
Portulakę podaje się na zimno, np. do sałatek, kanapek. Na ciepło dusi się ją jak szpinak, jej soczyste łodygi mogą zastąpić szparagi.
Portulaki warzywnej nie powinny jeść kobiety w ciąży! Szkodzi też psom i kotom.
... a nawet i za niskie krwi ciśnienie podnieść potrafi :)
OdpowiedzUsuńStukaliśmy o tym warzywku onegdaj na Forum Łuskiewnik ;)