Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, regeneracyjne, hamuje rozwój niektórych nowotworów a przede wszystkim immunostymulujące, czyli pobudza organizm do samoobrony.
W warunkach domowych można przetworzyć liście aloesu na pełnowartościowe preparaty.
Liście powinny pochodzić z rośliny co najmniej 3 letniej. Nie obcinamy nożem ale delikatnie obrywamy. Potem przechowujemy w lodówce ok. 10 dni.
Następnie należy ostrym nożem usunąć kolce.
Pociąć na kawałki
Ja do rozdrobnienia użyłam dzbanka miksującego, może być blender lub maszynka do mielenia.
zmiksowany aloes
Zmiksowane liście podzieliłam na 3 części i zrobiłam: miód aloesowy dla dzieci, wino aloesowe i tonik aloesowy na glicerynie
wszystko wg przepisu z książki:
"Rośliny Lecznicze i ich praktyczne zastosowanie" W. Jaroniewski A.Ożarowski
MIÓD ALOESOWY
Na każde 100 g liści aloesu dodajemy 200 g miodu
podgrzewamy mieszając
do wrzenia i zestawiamy
Odstawiamy na noc i na drugi dzień to samo; podgrzewamy do wrzenia i przecedzić przez gęste sito, przechowywać w lodówce.
Przyjmowany na godzinę przed śniadaniem i obiadem zalecany nie tylko dla dzieci ale i młodzieży oraz osób starszych jako środek pobudzający apetyt, przeciwnieżytowy i ogólnie wzmacniający.
WINO ALOESOWE
500 g liści aloesu
500 ml czerwonego wina wytrawnego
wymieszać i dodać
500 g miodu
Wszystko połączyć i odstawić w ciemne miejsce na 3-5 dni.
Przecedzić przez gęste sito, przelać do butelki i przechowywać w lodówce
Dawkowanie wina aloesowego:
na godzinę przed posiłkiem
1 tydz. 3 x dziennie łyżeczkę
kolejne 3-4 tyg. 3 x dziennie po łyżce
następne 3-4 tyg. 3 x dziennie łyżeczkę
przerwa 1-2 tyg i można rozpocząć kolejny cykl
ALOESOWY WYCIĄG GLICERYNOWY KOSMETYCZNY
Na 100 g liści
100 ml wody
150 ml gliceryny
nieco soku z cytryny
wszystko razem miksujemy
i odstawiamy na 24 godziny
przecedzamy i odstawiamy do lodówki
Stosować jako środek kosmetyczny, również jako płyn po goleniu.
A taka kuracja winem na co zadziała?
OdpowiedzUsuńOla prof. Ożarowski pisał, że pomocne przy owrzodzeniach żołądka i jelit. Ale zachowuje również właściwości wzmacniające i stymulujące.
UsuńAle jeśli przy miodzie aloesowym doprowadzamy do wrzenia, to jednocześnie tracimy wszystko co cenne w miodzie...?
OdpowiedzUsuńTak zwykle mówi się o miodzie i jest w tym prawda zapewne, ale nie sądzę że całkowicie traci swoja wartośc, to w naturze rzadko się zdarza, ze pod wpływem temperatury, gotowania substancja, roślina naturalna całkowicie jest bezużyteczna. Prof. Ożarowski to wysokiej klasy naukowiec, ufam że nie bez powodu przedstawił taką recepturę.
Usuń