Trawa cytrynowa to doskonała alternatywa dla osób które lubią orzeźwiający aromat cytryny i jednocześnie nie toleruje kwaśnego smaku.
Trawa cytrynowa to nie tylko aromatyczna przyprawa do zup, sałatek, marynat, mięs, deserów i napoi.
Jak większość roślin trawa cytrynowa ma właściwości lecznicze.
Działa przeciwdepresyjnie, pobudza krążenie i trawienie przez co działa rozgrzewająco. W razie gorączki napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Wpływa także korzystnie na koncentracje i pamięć.
Olejek z trawy cytrynowej jest szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym.
Najbardziej aromatyczna jest świeża trawa cytrynowa, którą przed użyciem należy roztłuc i pociąć w drobne kawałeczki aby uzyskać jak najwięcej aromatu.
W trakcie gotowania trawa oddaje do potrawy swój cytrynowy aromat. Przed podaniem źdźbła należy usunąć bo są włókniste i twarde.
Uprawa i wykorzystanie trawy cytrynowej.
Choć coraz bardziej popularna to jednak nie spotyka jej się na wszystkich półkach sklepowych.
Rok temu postanowiłam zrobić eksperyment i posiać własną trawę cytrynową.
Nasionka dość szybko i licznie wykiełkowały. Niestety spora część była bardzo delikatna i zginęła, bo nie odsłoniłam w porę folii i młode siewki zginęły z powodu zbyt wysokiej temperatury.
Pozostałe siewki bardzo szybko rosły i kiedy na dworze nie było już ryzyka przymrozków wysadziłam je do ogrodu.
Już w połowie lata pierwsze źdźbla miały po kilkadziesiat centymetrów, wtedy robiłam sobie pierwsze herbatki z własnej trawy cytrynowej.
Oczywiscie miałam ochotę aby spróbować zgrubiałej części rośliny, ale była jeszcze dość mała i najwyżej wyszłaby 1 potrawa.
Przesadziłam więc trawę do doniczki i na zimę przeniosałm do mieszkania.
Wiosną, w połowie maja trwaka cytrynowa wróciła do ogrodu. Połowa została w doniczce, bo nie byłam pewna, czy w gruncie nie zostanie zaatakowana przez jakieś szkodniki, lub wyschnie.
Obie kępki rosły dość szybko. Jednak ta z gruntu była o połowę większa.
Całe lato mogłam sobie podskubywać trawkę do naparów a na zimę zrobiłam moje pierwsze, wcale nie małe, cytrynowe sianokosy.
Oczywiście znowu obcięte kępy przesadziłam do doniczki i przechowam do nastepnej wiosny.
Trawa cytrynowa w kuchni
Nie mam wielkiego doświadczenia w potrawach z użyciem trawy cytrynowej, ale ryż na mleku z jabłkami i cynamonem nabrał innego wyrazu.
Myślę że, zaczynając przygodę z trawą cytrynową w kuchni może ona być dodatkiem do każdej zupy mlecznej. Taka odrobina egzotyki przypadnie każdemu do gustu.
Ryż na mleku z trawą cytrynową i jabłkami
Ryż należy ugotować na mleku z dodatakiem utłuczonej trawy cytrynowej, można dodać miodu lub cukru wg uznania.
Na 1 szkl. przepłukanego ryżu dajemy 3 szklanki mleka.
Przed podaniem wyjąć trawę i nałożyć ryż na przemian z jabłkami (surowe lub smażone). Posypać cynamonem, kardamonem lub innymi ulubionymi przyprawami.
Napar z trawy cytrynowej
Natomiast najprostrzy napar cytrynowy zrobimy zalewając pociętą trawę cytrynową (1 łyżkę) wrzątkiem(200 ml).
Parzymy pod przykryciem ok. 20 min.
Nalewka z trawy cytrynowej
Trawę wrzucić do dzbanka miksującego, lub pojemnika, do którego włożymy blender.
dolewamy alkohol i miksujemy
Teraz wystarczy przelać do butelki, odstawić na 14 dni, po tym czasie dosłodzić, lub zostawić w wersji wytrawnej.
Przecedzić i gotowe :)
Czyli trawa cytrynowa nie jest trudna w uprawie?
OdpowiedzUsuńWłaśnie ku mojemu zaskoczeniu okazało się że rośnie sama i to w szalonym tempie :) Jedyny warunek to schować przed mrozem i dawać pić :). Od stycznia zaczyna już rosnąć w mieszkaniu :)
UsuńBędę sadzić w styczniu :D
UsuńMam nadzieję, że z trawą cytrynową mi wyjdzie lepiej niż z bawełną
Życzę powodzenia, warto !
Usuń