Rozmaryn lekarski
(Rosmarinus officinalis)
Rozmaryn możemy
spotkać w stanie dzikim w Azji, Afryce Północnej i Południowej
Europie.
W swoim naturalnym
środowisku jest to krzew dorastający nawet do 3 m wysokości.
Nic jednak nie stoi
na przeszkodzie aby uprawiać go w innych zakątkach świata. W lecie
z powodzeniem rośnie w ogródku a w zimie na parapecie okiennym.
Oczywiście w klimacie gdzie w zimie jest zimno :).
Większość
czynnych składników zawartych w rozmarynie słabo przechodzi do
wody dlatego cenniejsze są wyciągi alkoholowe i wodno –
alkoholowe i olejowe.
Warto zainteresować
się rozmarynem, ze względu na jego właściwości lecznicze. Ziele
rozmarynu działa: rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, układu
moczowego, układu żółciowego oraz naczyń krwionośnych
obwodowych. Może powodować obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Poprawia krążenie krwi w układzie wieńcowym serca. Preparaty
zawierające alkoholowe i wodno-alkoholowe wyciągi z rozmarynu
zwiększają ilość produkowanej i uwalnianej żółci. Mogą także
zwiększać krwawienia miesiączkowe. Wodne wyciągi z rozmarynu
działają ściągająco i przeciwbiegunkowo.
Preparatów z
rozmarynu nie zaleca się kobietom w ciąży.
Rozgrzewające
właściwości rozmarynu z powodzeniem stosuje się w leczeniu
reumatyzmu, artretyzmu, przeziębienia, odmrożeń, a także przy
nerwobólach i mięśniobólach.
Olejek rozmarynowy
zatrzymuje laktacje, dlatego nie wskazany jest dla matek karmiących.
Dodatek rozmarynu do
pożywienia ułatwia trawienie i zwiększa apetyt.
Wino
rozmarynowe:
garść świeżych
liści rozmarynu rozdrobnić i zalać 1 litrem białego wytrawnego
wina. Pozostawić na 3-7 dni, po czym przefiltrować. Zażywać 1-2
razy dziennie po 25-30 ml.
Napar
rozmarynowy - Infusum Rosmarini sporządza się zalewając
1 łyżkę suchych lub świeżych rozdrobnionych liści (ziela) 1
szklanką wrzącej wody lub mleka. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Przecedzić. Napar można osłodzić miodem. Pić 3-4 razy dziennie
po 100 ml. Dzieci od 6 do 12 roku życia 50 ml 3-4 razy dziennie.
Napar wodny do okładów na oczy i twarz przy bladości, opuchnięciu
("cienie i worki pod oczami"), stanach zapalnych i
świądzie.
Nalewka
rozmarynowa - Tinctura Rosmarini: 1 część zmielonego
ziela lub liści zalać 4-5 częściami alkoholu 40-60%, szczelnie
zamknąć, odstawić na 7 dni w ciemne miejsce. Przefiltrować.
Zażywać 2-4 razy dziennie po 5 ml w 100 ml wody lub z mlekiem i
miodem. Ponadto stosować do przemywania skóry bladej, trądzikowej,
łojotokowej, ze schorzeniami bakteryjnymi i wypryskami troficznymi.
Można stosować do przemywania opryszczki. Do płukania jamy ustnej
przy nieprzyjemnym zapachu z ust i stanach zapalnych (1 łyżka na
szklankę wody), infekcjach bakteryjnych i grzybowych. Do wcierania w
umyte włosy przy wypadaniu, łamliwości i braku puszystości.
Podobnie stosuje się
intrakt rozmarynowy - Intractum Rosmarini, lecz wtedy
należy zalać 1 część świeżych mielonych liści lub ziela 3-4
częściami gorącego alkoholu 40-60%. Intrakt jest mocniejszy w
działaniu. Alkoholowe wyciągi z rozmarynu dają uczucie przypływu
siły i energii, przez co poprawiają samopoczucie i zwiększają
sprawność fizyczną i psychiczną.
Przedawkowanie.
Zarówno olejek, jak i wyciągi alkoholowe z rozmarynu
przedawkowane wywołują zawroty głowy, oszołomienie, halucynacje,
częstomocz, silne pocenie się, nudności, wymioty, a nawet utratę
przytomności i zapaść. Bardzo duże dawki mogą spowodować śmierć
(dawka śmiertelna olejku to około 100 g).
źródło: http://www.luskiewnik.eu/rosmarinus.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz