11.05.2020

Pędy i pączki sosny, syrop z pączków sosny - jak to zrobić dobrze.

Decydujesz się na przetwory zdrowotne z pędów i pączków sosny, zrób to dobrze.


Po prawej męskie kwiatostany wypełnione pyłkiem więcej na stronie Oblicza Gruzji.


Sposoby przetwarzania, proporcje, dawkowanie i właściwości pączków i pędów sosny: tutaj są porządnie opisane nie będę powielać.

To co najcenniejsze w sośnie (i nie tylko) nie przechodzi do wody ani cukru czy nawet miodu.
Zwróćcie uwagę na słowa "skropić spirytusem" albo "zalać mlekiem"(tłuszcz).

Na filmie poniżej jest dokładnie pokazane prawidłowe postępowanie. Co prawda Pan robi wyciąg alkoholowy, ale jak ktoś już bardzo lubi syrop sosnowy z cukrem to początek pracy powinien być taki sam. 
Idealnie byłoby pociąć ceramicznym nożem na bukowej desce obficie polewając alkoholem, później ciemny słój i wtedy cukier lub inna skrystalizowana słodkość (erytrytol, ksylitol, miód )



Materiał filmowy pochodzi ze strony PHYTOMED całość tutaj



Bardzo polecam tez ziołomiód sosnowy klik, bardzo trwały i smaczny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz