Już od września można podziwiać przepięknie przebarwiające się liście winobluszczu.
Oprócz klonów chyba żadna roślina nie ma jesienią liści w tak głębokiej czerwieni.
Jest to przepiękny element dekoracyjny jesiennego krajobrazu, który często jest jesienią ponury, zwłaszcza w pochmurne, deszczowe dni.
Oprócz klonów chyba żadna roślina nie ma jesienią liści w tak głębokiej czerwieni.
Jest to przepiękny element dekoracyjny jesiennego krajobrazu, który często jest jesienią ponury, zwłaszcza w pochmurne, deszczowe dni.
Jakie było moje zdziwienie, gdy przegladałam mój ulubiony blog dr-a Różańskiego i natknęłam się na informacje o leczniczych właściwościach tego pnącza.
Winobluszcz
pięciolistkowy
– Prthenocissus
quinquefolia (L.) Planchon
Roślina
ta zawiera kwasy
organiczne, flawonoidy, np. kwercetynę.
Kora, pędy i ziele są cennym surowcem leczniczym.
Działanie: przeciwzapalnie, ściągająco, antyseptycznie, ochronnie na miąższ wątroby, żółciopędnie, przeciwkrwotocznie.
Obniża ciśnienie krwi i stymuluje układ odpornościowy.
Zapobiega procesom nowotworowym, co jest uzasadnione w składzie chemicznym rośliny.
Najlepiej działają wyciągi na winie, etanolu, mniej aktywne są wyciągi wodne, choć na jelita i żołądek z obrzękiem, wysiękiem, porażone bakteriami i drożdżakami dr Różański poleca odwar z winobluszczu.
Kora, pędy i ziele są cennym surowcem leczniczym.
Działanie: przeciwzapalnie, ściągająco, antyseptycznie, ochronnie na miąższ wątroby, żółciopędnie, przeciwkrwotocznie.
Obniża ciśnienie krwi i stymuluje układ odpornościowy.
Zapobiega procesom nowotworowym, co jest uzasadnione w składzie chemicznym rośliny.
Najlepiej działają wyciągi na winie, etanolu, mniej aktywne są wyciągi wodne, choć na jelita i żołądek z obrzękiem, wysiękiem, porażone bakteriami i drożdżakami dr Różański poleca odwar z winobluszczu.
Dr Różański w swojej praktyce stosuje wyciągi na etanolu 40-50% i winie wytrawnym
w proporcji 1:5 (1 część świeżego lub suchego surowca na 5
części ciepłego alkoholu, o temp. ok. 30-40 stopni C) – doustnie
1 kieliszek wyciągu na winie 1 raz dziennie przy cukrzycy,
miażdżycy, nadciśnieniu, chorobie wieńcowej, jako środek
ochronny na naczynia (venoprotekcyjny); lub 10-15 ml wyciągu na
etanolu 1-2 razy dziennie.
Odwar – Decoctum
1 łyżka suchego lub 2 łyżki świeżego surowca zalać 1 szklanką
wody, gotować 20 minut, odstawić pod przykryciem na 30 minut,
przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100 ml jako środek ochronny
na wątrobę, nerki, trzustkę, przeciwzapalny, przy nieżytach
przewodu pokarmowego i nowotworach. Ponadto zewnętrznie do okładów
na skórę przy owrzodzeniach, pokrzywce, sączących ranach. Kuracje
prowadzić przez miesiąc i
powtarzać co kwartał.
Pędy zdrewniałe pozyskuje się od jesieńi do wiosny.
Z kolei termin zbierania liści i pędów niezdrewniałych: podczas kwitnienia,
potem jesienią, gdy liście czerwienieją.
Owoce
nadają się do robienia win, ale ich zbiór jest
pracochłonny
Fermentuje się je razem z pestkami po zgnieceniu.
źródłó: http://rozanski.li/?s=winobluszcz&submit.x=0&submit.y=0
Fermentuje się je razem z pestkami po zgnieceniu.
źródłó: http://rozanski.li/?s=winobluszcz&submit.x=0&submit.y=0
Dzięki za rady i wskazówki. Dwa literki czerwonego wytrawnego przegryza właśnie zdjęte z płota sąsiada śliczne czerwone listki, uprzednio przepuszczone przez maszynkę do mięsa. Nie przypuszczałem, że liście po zmieleniu puszczą tak intensywnie czerwony sok.
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakuje, reakcje organizmu itd. :)
UsuńJa właśnie obskubałam gałązki z owoców i mam zamiar zalać je winem :)
OdpowiedzUsuń