18.10.2013

Jakie jest najlepsze źródło wit. C ?

Owoce dzikiej róży 
1250 mg/100 g wit. C
(świeże tuż po zerwaniu)

Pomarańcze
 50mg/100g

"Wskazania: rekonwalescencja, niedobory witamin i zwiększone zapotrzebowanie na witaminy (wysiłek fizyczny i psychiczny, nowotwory, choroby zakaźne, intensywne miesiączkowanie, laktacja, ciąża, zespół zaburzonego trawienia i wchłaniania), choroby alergiczne, reumatyczne, naczyniowe; nadciśnienie; przerost gruczołu krokowego; stany zapalne układu moczowego i płciowego; przewlekłe choroby skórne; stany zapalne jelit i żołądka; owrzodzenia, nadżerki i krwawienie dziąseł, zapalenie przyzębia. Przeziębienie, gorączka."  

Zwierzęta posiadają zdolność syntetyzowania tej witaminy we własnym organiźmie tylko naczelne i świnka morska takiej zdolności nie posiadają, dlatego niezbędne jest dostarczanie wit.C z pożywieniem.


"Funkcje witaminy C uświadomiono sobie na przykładzie marynarzy, wyruszających w dalekie rejsy. Pomimo, iż mieli oni ze sobą odpowiednią ilość pełnowartościowego pożywienia, zapadali na różne infekcje, ich dziąsła zaczynały krwawić, a zęby wypadać. W skrajnych przypadkach infekcje chorobowe kończyły się śmiercią. Działo się tak, ponieważ marynarze nie jedli świeżych warzyw i owoców, będących źródłem witaminy C."



W razie choroby:
Najlepiej 4 razy dziennie zjeść po 10 owoców oczyszczonych z pestek na surowo.

40 szt owoców dzikiej róży to ok. 1000 mg wit. C


Dlaczego naturalna wit. C jest lepsza od reklamowanych pigułek na przeziębienie polecam przeczytać w art. dr Różańskiego




1 komentarz:

  1. Naturalna witamina c jest dobra, ale ciężko o nią, szczególnie w mieście :(
    http://szkorbut.pl/witamina-c.php

    OdpowiedzUsuń