Jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?
Po wielu eksperymentach doszłam do idealnego przepisu na ciasto na pierogi.
Wystarczy mąka i gorąca woda.
Bez jajek. Dorzucam otręby pszenne ale można to pominąć.
Nie podam ile mąki ile wody. To z prostej przyczyny. Mąka mące nie jest równa.
Najlepsza jest krupczatka.
Wody wlewam tyle aby ciasto było miękkie, nawet delikatnie kleiło sie do rąk.
Wystarczy podsypywać delikatnie mąkągdy klei się do stolnicy czy wałka.
Jeżeli zrobimy ciasto za twarde robienie pierogów będzię męczące.
Do ciasta na pierogi dobrze jest dodać niewielką ilość oleju i mąki ziemniaczanej (po łyżeczce lub łyżce w zależności od ilości ciasta) następnie odstawić przykryte na kilkanaście minut.
Dzięki temu brzegi łatwiej będą się sklejały a pierogi podczas gotowania nie rozpadną się.
Do wody w której będą gotowały się pierogi można dodać łyżkę oleju - to zapobiegnie posklejaniu sie już ugotowanych pierogów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz