21.03.2012

Stewia - naturalna roślina słodząca

Czy wiecie, że istnieje roślina 200 razy słodsza od cukru?
Ta słodycz nie tylko mam minimalną ilość kalorii, ale działa także przeciw-próchniczo , doskonała dla cukrzyków i dzieci.
Wreszcie dostępna w Polsce ! Choć od dawna stosowana już w świecie.
Ta roślina to Stewia/ Stevia - z powodzeniem rośnie w naszym klimacie.
Dostępna była do tej pory w sklepach zielarskich i na portalach aukcyjnych jako kosmetyk.
Jednak teraz można już kupić także jako środek spożywczy !
Wyciągi ze stewii nie są tanie, ale wizyty u dentysty z dziećmi jeszcze droższe.
Z niecierpliwością czekam na słodycze, gumy, jogurty w 100% słodzone stewią.
ps. suszone liście stewii nie są już takie drogie - warto wypróbować ile słodyczy zawiera taki maleńki listek.
Ja dopóki nie spróbowałam, nie mogłam uwierzyć :)

2 komentarze:

  1. no dobrze, ale jak i gdzie to kupić w wersji spożywczej? wstępuje jako proszek czy kruszymy listki do herbaty czy ciasta? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Występuje w kroplach - 2 kropelki na szklankę płynu (kawa, herbata, kakao) nie więcej ! Później smak staje się ... przykry. Słodkość pochodząca od stewii jest nieco inna, to tak jak np. z miodem. Można zastąpić nim cukier i warto, ale w kawa czy herbata nim posłodzona różni się w smaku.
    Dostałam niedawno darmową próbkę stewii w formie podobnej do cukru-pudru. Ten proszek nie jest już tak skoncentrowany jak krople. Są też krople różnej mocy. A co do listków to zaparza się razem z herbatą zaczynając od szczypty i metodą prób i błędów ustala się osobistą dawkę.
    Podkreślam jednak, że warto przyzwyczaić się do tego rodzaju słodyczy i nie zniechęcać po kilku pierwszych łykach. Każda następna szklanka, kawałek ciasta smakuje lepiej. Ps. budyń czekoladowy słodzony stewia smakuje identycznie jak z cukrem - ale jeżeli nie przedobrzymy ze stewią.

    OdpowiedzUsuń