16.03.2012

Skórki z pomarańczy

Doskonałym, bezpłatnym dodatkiem do serników, pierników, makowców jest skórka z pomarańczy w syropie.

Po zjedzeniu pomarańczy - nie wyrzucaj skórki do śmieci!
Wystarczy pokroić ją w kostkę, pogotować ok. 30 min. w mocno osłodzonej wodzie (zalać tylko tyle aby skórki były przykryte wodą). Po wystudzeniu włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce - nawet kilka tygodni.

Wyjątkowo grube skórki trzeba pozbawić białej części, która powoduje gorzki smak.

To samo można zrobić ze skórka z cytryny.




5 komentarzy:

  1. A skórka z mandarynki może być? :) A klementynki?... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skórki z mandarynek, przynajmniej te gatunki, które widuje w sklepach nie są aromatyczne, ani smaczne tak jak pomarańczowe czy z cytryny. Ale może ktoś gustuje w takich smakach... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa, to nie wiedziałem :) OK, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to te skórki w tych słoiczkach tez zagotowac czy
    jak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zapasteryzować, ale z taka ilością cukru stoją w lodówce przez wiele tygodni.

      Usuń