Doskonałym, bezpłatnym dodatkiem do serników, pierników, makowców jest skórka z pomarańczy w syropie.
Po zjedzeniu pomarańczy - nie wyrzucaj skórki do śmieci!
Wystarczy pokroić ją w kostkę, pogotować ok. 30 min. w mocno osłodzonej wodzie (zalać tylko tyle aby skórki były przykryte wodą). Po wystudzeniu włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce - nawet kilka tygodni.
Wyjątkowo grube skórki trzeba pozbawić białej części, która powoduje gorzki smak.
To samo można zrobić ze skórka z cytryny.
A skórka z mandarynki może być? :) A klementynki?... ;)
OdpowiedzUsuńSkórki z mandarynek, przynajmniej te gatunki, które widuje w sklepach nie są aromatyczne, ani smaczne tak jak pomarańczowe czy z cytryny. Ale może ktoś gustuje w takich smakach... ;)
OdpowiedzUsuńAaa, to nie wiedziałem :) OK, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńa to te skórki w tych słoiczkach tez zagotowac czy
OdpowiedzUsuńjak ?
Można zapasteryzować, ale z taka ilością cukru stoją w lodówce przez wiele tygodni.
Usuń